Verslag: Lawaaidemo tegen GAS-boetes 28 april in Leuven

Onder het motto: „de een zijn mislukte verkiezingscampagne, kan ons echt protest zijn”, riep LAG op tot een lawaaidemo tegen het huidige GAS-beleid. Niet om te eisen dat vandalisme e.a. terug door het strafrecht behandeld moeten worden. Wel om de groteske inmenging van de overheid in ons dagelijks leven, tot de kleinste details toe, aan te klagen. 

_MG_6156

Op maandag 28 april was het verzamelen geblazen op het stationsplein van Leuven. Tegen ieders verwachtingen in kleurde het plein eerder zwart dan rood en bleek er ook muziek en ambiance bij te horen. 

Eenmaal vertrokken verraadde dit enthousiasme aan de politie wie er kwam om echt verzet te plegen en wie er graag met een mooie foto de krant in wou. Enkele stappen en knallen later waren we omsingeld en was het snel duidelijk dat we tot het einde van de actie de adem van de alom presente politie-”begeleiding” in onze nek zouden voelen. Deze omkadering ging gepaard met een duidelijk verbod om onherkenbaar te zijn en veel politie in burger, zowel in als rond de betoging. Deze laatsten lieten geen kans ongemoeid om ons op de gevoelige plaat vast te leggen. 

De actie eindigde op het Pieter De Somerplein (het Foch nvdr.). Bij aankomst van de betoging zou de gemeenteraad in het historische stadhuis enkele meters verder zijn aanvang nemen. Deze vergadering, die openbaar is voor de bevolking, was echter hermetisch afgesloten door fluo met knuppels, schilden en politiehonden. Na de obligatoire toespraken werden er nog kleine pogingen ondernomen om enkele voetstappen dichter bij het stadhuis te komen. Deze pogingen werden steevast met een dreiging van politioneel geweld en arrestaties beantwoord. 

Wat was nu, volgens deze zeer bescheiden observator, de balans van deze manifestatie. Ik denk: een mooie actie, die zowel aanmoedigt als een droef beeld schetst. Het wordt voor mij duidelijk dat er in onze contreien terug meer begint te broeden. Terug meer mensen die bereid zijn om op straat te komen en hun autonomie te eisen en te verdedigen. Langs de andere kant valt de trend van meer repressie moeilijk te negeren. Je kan er niet naast kijken: onterechte arrestaties, undercover politie die iedereen probeert vast te leggen en te registreren, 1 politie agent per 3 betogers, enzovoort. Dan is er nog die derde groep die ook aanwezig was op de actie. Een groep die voor partij gewin een monopolie op protest probeert te claimen. Een groep voor wie manifestaties een middel zijn om meer stemmen te winnen.

Hoe meer deze trends zich ontwikkelen, hoe meer protest in de vorm van echt verzet nodig is. Verzet tegen de kleine en grote inmengingen van de staat en zijn geweld. Verzet voor autonomie, vrijheid en zinvol leven. 

_MG_6155_MG_6171_MG_6206_MG_6207_MG_6185_MG_6188

1 thought on “Verslag: Lawaaidemo tegen GAS-boetes 28 april in Leuven

Comments are closed.