Boekvoorstelling “Israël & Palestina, de kaarten op tafel” 12 december

Boekvoorstelling “Israël & Palestina, de kaarten op tafel” + volkskeuken in Pangaea, Leuven.

Boekcover

Afspraak op 12 december om 19u in Pangaea.
Andreas Vesaliusstraat 34 in Leuven.

Sinds 2000 zit de situatie in Israël en Palestina muurvast. Het vooruitzicht op een leefbare Palestijnse staat wordt voortdurend ondermijnd door Israëls nederzettingenbouw en Palestijns geweld. De moedeloosheid die heerst over de creatie van een tweestatenoplossing doet beleidsmakers spreken van een ‘éénstaatrealiteit’.

In ‘Israël en Palestina’ betogen Brigitte Herremans en Ludo Abicht dat een tweestatenoplossing geen illusie hoeft te zijn. Het is daarentegen wel zinloos te denken dat een vredesproces zonder druk op Israël haalbaar is. In essentie draait het conflict om land en basisrechten: het is een botsing tussen twee nationale bewegingen die allebei een staat willen.

Om een einde aan de ongelijkheid te stellen is een moediger internationaal engagement nodig. De auteurs willen een kritische benadering voeden bij beleidsmakers en de publieke opinie. Aan de hand van een historisch overzicht leggen ze de pijnpunten bloot. Ze pleiten voor een kritisch engagement, dat zich baseert op feiten – eerder dan emoties – en dat onrecht benoemt.

Hoewel het Israëlisch-Palestijns conflict enigszins verdween uit het nieuws, blijkt uit dit boek hoe cruciaal een oplossing blijft voor de stabiliteit in het Midden-Oosten voor de wereldvrede.

Co-auteur Brigitte Herremans, specialiste Midden-Oosten bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen, werd op twee september drie uur lang ondervraagd door de immigratiedienst in Tel Aviv en werd de volgende dag gedwongen terug te keren naar België. Het gevolg? Ze wordt beschouwd als ‘een bedreiging voor de openbare veiligheid en orde’ en mag Israël tien jaar niet meer binnen.

Deze boekvoorstelling is een samenwerking van Collectief Cursief, Broederlijk Delen, Leuven Anarchistische Groep, Masereelfonds en Soemoed.

Leave a Reply

Your email address will not be published.