Solidariteitsmars, 25 februari

solidariteit

De afgelopen tijd zijn er prachtige initiatieven om vluchtelingen te helpen ontstaan in de samenleving. Er zijn mensen die broodnodige spullen inzamelen en deze naar vluchtelingenkampen brengen, er zijn mensen die vluchtelingen in hun eigen huis opvangen en in september liepen zeker 20.000 mensen mee in de ‘refugees welcome’-demonstratie in Brussel. Uit een peiling van de VRT in de periode met de grootste instroom blijkt dat 88% van de Vlamingen vluchtelingen asiel wil geven.

De voorbije maanden en jaren zien we echter ook een schrikwekkende opkomst van extreem-rechtse partijen en racistisch geweld. In Frankrijk haalt FN hoge scores bij de verkiezingen, over heel Europa, bijvoorbeeld in Duitsland en Nederland, worden regelmatig vluchtelingen en asielzoekerscentra aangevallen. Enerzijds zien we dat extreem-rechtse idee├źn en praktijken aanvaardbaarder worden, anderzijds zien we de staat die, door de aanhoudende terreurdreiging, de angst voor onze medemens extra opklopt.

Tegenover deze racistische en rechtse onzin willen wij onze solidariteit plaatsen, solidariteit met mensen die vluchten van oorlog en honger of op zoek zijn naar een beter leven. Solidariteit met de mensen die zich verzetten tegen racisme en onderdrukking, geen liefdadigheid, maar solidariteit van onderop, omdat we ons verwant voelen met iedereen, ongeacht afkomst, kleur of cultuur.

Daarom komen wij samen op donderdag 25 februari om onze gevoelens van betrokkenheid met onze medemens te tonen, om te tonen dat wij ons niet laten inpakken door ideologie├źn die haat en verdeeldheid zaaien!

We beginnen met een samenkomst, en gaan als mars door het centrum. Op het eindpunt zal soep zijn tvv vluchtelingen-actie-groepen en DJ’s zullen de avond afsluiten in Den Tube.

Leave a Reply

Your email address will not be published.